[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.karkówka dzicza z rusztuSk"adniki:- 800 g karkówki z dzika,- sól i pieprz- Marynata:- 4 "yÝki oliwy,- 2 "yÝki octu winnego,- 1 "yÝka suszonego estragonu50Plan dzia"ania:- Karkówk´ pociàç na 's"uszne' kotlety wzd"uÝ w"ókien,- porzàdnie wyklepaç t"uczkiem i w"oÝyç do marynaty na ok.20-30 min.- Po lekkim osàczeniu, kotlety po"oÝyç na ruszt.- Gdy mi´so b´dzie juÝ podpieczone, posoliç i popieprzyç do smaku.- Do marynaty nigdy nie dodajemy soli, bowiem sól wyciàga z mi´sa soki.piecze’ z dzikaSk"adniki:- 1,5kg mi´sa z dzika (schab, "opatka, karkówka),- 300 g suszonych Êliwek (najlepiej polskie, w´dzone),- 3 "yÝki oleju,- 1,5 szkl.wytrawnego czerwonego wina,- Sucha bejca:- kolendra,- ziele angielskie,- liÊç laurowy,- ja"owiec,- 4 zàbki czosnku,- 1 "yÝka soli,- pieprzPlan dzia"ania:- Sól rozgrzaç na patelni.- Zio"a na marynat´ zmieliç, wcisnàç czosnek,- dodaç do soli i chwil´ wszystko razem podgrzaç.- Mi´so roz"oÝyç na blacie, obsypaç przyprawami i porzàdnie natrzeç z obydwóch stron.- Nast´pnie mi´so zostawiamy tak na 1-do 3-4 dni (w zaleÝnoÊci od tego, jak stary by" dzik).- Po up"ywie odpowiedniego czasu macerowania, szpikujemy mi´so Êliwkami (ostrym cienkim noÝem robimy ma"e, acz g"´bokie dziur-ki i wk"adamy we’ Êliwk´) doÊç g´sto.- W dalszej kolejnoÊci wrzucamy mi´so na bardzo goràcy t"uszcz i obsmaÝamy z na ostrym ogniu obu stron, aby pozamykaç wszelkiepory mi´sa.- Gdy mi´so jest juÝ zrumienione, zalewamy go winem,- dodajemy czosnek i reszt´ Êliwek,- przykrywamy naczynie i wk"adamy do pieca.- Po upieczeniu podajemy mi´so pokrojone w plastry,- polane sosem spod pieczeni zag´szczonym uprzednio odrobinà màki.schab z dzikaSk"adniki:- 800 g schabu z dzika,- 300 g kie"basy i w´dzonki z dzika,- 1 "yÝka papryki w proszku,- 100 g s"oniny,- 50 g màki,- 1 cebula,- 1 szkl.Êmietany,- 1 szkl.bulionu,- sól i pieprzPlan dzia"ania:- S"onin´ pokroiç w kostk´, wrzuciç na patelni´.- Schab pokroiç w lekko skoÊne kotlety, obt"uc lekko pi´Êcià, posoliç i popieprzyç z obu stron.- Nast´pnie kotleciki obtoczyç w màce, strzepaç lekko nadmiar.- Gdy ze s"oniny wytopià si´ skwarki (ale jeszcze nie sà rumiane), wrzuciç kotlety na t"uszcz i szybko obsmaÝyç (ok.1,5 min.na kaÝdàze stron).- Mi´so Êciàgnàç z patelni.- Do skwarków wrzuciç bardzo drobnà poci´tà cebul´ lub startà przez grube oczka tarki i zrumieniç.- Âciàgnàç z ognia, wsypaç papryk´ w proszku i rozpuÊciç jà w t"uszczu,- dolaç zimnego bulionu i postawiç ponownie na ogniu.- Gdy bulion si´ zagotuje, wk"adamy do niego mi´so i dusimy razem ok.10 min.- W´dzonk´ pokroiç w plastry, kie"bas´ w talarki i dodaç do mi´sa na patelni.- Ca"oÊç dusiç do momentu, gdy schab zmi´knie i b´dzie gotowy do jedzenia.- Uwaga! Nie moÝna dopuÊciç do przypalenia papryki, wobec czego naleÝy podlewaç ca"oÊç bulionem w razie potrzeby.- Popieprzyç sporo i posoliç do smaku.- Podawaç mi´so ozdobione kleksem Êmietany.51W´drówka 93 Cypryjskiski smak[ Wo"owina w winie ] [ OÊmiornica w winie ] [ SmaÝone sardynki ] [ Sa"atka CHORIATIKI ] [ Dorada w winie ]wo"owina w winieSk"adniki:- 600 g wo"owiny- 500 g ma"ych cebul´k- 1/2 szklanki oliwy- 2-3 liÊcie laurowe- 2 szklanki czerwonego wina- 3 "yÝki octu winnego- kawa"ek kory cynamonowej- sól, pieprzPlan dzia"ania:- Rozgrzaç w garnku oliw´, tak aby by"a ciep"a, nie wrzàca.- Mi´so pokroiç w doÊç grubà kostk´ i posoliç, po czym wrzuciç do rozgrzanej oliwy.- Gdy mi´so si´ zarumieni naleÝy je wyjàç z garnka "yÝkà cedzakowà (powinno byç delikatnie obsmaÝone).- Gdy mi´so jest wyciàgni´te do oliwy moÝna wrzuciç cebu"ki.- Powinny si´ one równieÝ lekko obsmaÝyç (2-3 minuty).- Gdy cebu"ki si´ zez"ocà wyciàgamy je z garnka.- Do garnka z oliwà ponownie wk"adamy mi´so i dodajemy do niego wino i ocet.- Nast´pnie dodajemy liÊcie laurowe, cynamon (kora) i nieco pieprzu.- Ca"oÊç powinna si´ dusiç oko"o 20 minut pod przykryciem.- Po 20 minutach wrzucamy cebu"ki, mieszamy i dalej dusimy, tak Ýeby mi´so by"o mi´kkie.oÊmiornica w winieSk"adniki:- 1 oÊmiornica (moÝe byç mroÝona)- 1/3 szklanki oliwy- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina- 2 liÊcie laurowe- kawa"ek kory cynamonowejPlan dzia"ania:- OÊmiornic´ naleÝy pokroiç na doÊç spore kawa"ki i wrzuciç go do garnka pod którym jest ogie’,- naleÝy trzymaç jà tak d"ugo dopóki ca"y p"yn z niej nie odparuje.- Nast´pnie do garnka wlewamy wino, oliw´, liÊcie laurowe i kor´ cynamonowà [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]