RSS


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Są liczne dowody potwierdzające, że w Stanach Zjednoczonych występuje znaczny niedobór chromu.Chociaż oficjalne dawki nie zostały ustalone, osobiście uważam, że 200-400 mikrogramów soli chromowej kwasu pikolinowego dziennie jest konieczne dla wyrównania poziomu cukru.Należy oczywiście regularnie badać poziom cukru we krwi i zasięgać rady swojego lekarza.SZCZEGóLNA ROLA WITAMINY CWitamina C jest transportowana do komórki w połączeniu z insuliną.Dlatego chorzy na cukrzycę często mają braki wewnątrzkomórkowej witaminy C i mimo niekiedy prawidłowej zawartości witaminy C w diecie wielu chorych na cukrzycę ma niedobór tej witaminy.Ten ukryty przewlekły niedobór witaminy C prowadzi do licznych, już omawianych, powikłań, jak schorzenia naczyń krwionośnych, wzrost poziomu cholesterolu (wiążący się z miażdżycą) oraz do znacznego upośledzenia układu odpornościowego.Ważny jest fakt, że bardzo duże dawki witaminy C (co najmniej 2000 miligramów dziennie) skutecznie zmniejszająilość niebezpiecznego sorbitolu nagromadzonego w komórkach krwinek czerwonych u chorych na cukrzycę.Pamiętajmy, że gromadzenie się sorbitolu powoduje liczne powikłania cukrzycy, zwłaszcza zaburzenia oczu i nerwów.NIACYNA I AMID KWASU NIKOTYNOWEGONiacyna (witamina B3 albo kwas nikotynowy) nie jest antyoksydantem jak chrom, ale odgrywa ważną rolę w tolerowaniu przez organizm glukozy.Stanowi więc niezbędny składnik odżywczy w leczeniu schorzeń polegających na zaburzeniu poziomu cukru we krwi, takich jak cukrzyca i hipoglikemia.Stwierdzono, że uzupełnianie witaminy B3 w diecie chorych na cukrzycę daje wiele korzyści (nie należy jednak przekraczać dawki 100 mg dziennie).WITAMINY B6 J B12Uzupełnianie witaminy B6(w dawce 50-100 mg dziennie) w cukrzycy ma duże znaczenie dla ochrony przed powstaniem neuropatii, czyli powikłań w obrębie układu nerwowego.Podobnie skuteczne w zwalczaniu neuropatii cukrzycowej jest podawanie witaminy B12.Stosuje się doustnie dawki 1000-3000 mikrogramów dziennie.Może być również konieczne podawanie witaminy B12 w zastrzykach.WITAMINA EJak już mówiono, witamina E jest silnym i ważnym antyoksydantem.Chorzy na cukrzycę wykazują zwiększone zapotrzebowanie na witaminę E.Wspomaga ona działanie insuliny i ma wiele innych korzystnych właściwości.Zaleca się stosowanie witaminy E w dawkach dziennych 800-1200 j.m.Uzupełnianie witaminy E w diecie chorych na cukrzycę zmniejsza ogólny stres oksydacyjny i wpływa na znaczne ograniczenie powikłań w tej chorobie.Uważa się również, że witamina E pozwala zapobiegać cukrzycy.W pewnym badaniu klinicznym stwierdzono, że osoby z niskim poziomem witaminy E we krwi były czterokrotnie bardziej zagrożone wystąpieniem u nich cukrzycy.CYNKCynk jest silnym antyoksydantem, a także pierwiastkiem nadzwyczaj ważnym dla całego metabolizmu insuliny.Ma działanie ochronne - zapobiega uszkodzeniu komórek trzustki.U chorych na cukrzycę dochodzi do nadmiernego wydalania dużych ilości cynku, co wymaga uzupełniania go w diecie.Cynk wpływa regulujące na poziom insuliny w obu typach cukrzycy i sprzyja gojeniu ran, co jest szczególnie ważne u chorych na cukrzycę.ŻYWNOŚĆ ZAWIERAJĄCA CYNKDrożdże piwneOstrygiDrób„Owoce morza"FasolaPestki (nasiona) dyniGrzybyPestki (nasiona) słonecznikaLecytyna sojowaMięsoMięso jagnięceMorszczynNasiona soiOrzechy pękańRośliny strączkoweRybySardynkiWątrobaZiarna zbóżŻółtka jajROŚLINY ZAWIERAJĄCE CYNK:Chmiel zwyczajnyDzika róża (owoce)Lucerna siewnaŁopian większy (korzeń)Mniszek lekarskiOstropest plamistyPapryka cayenneŚwietlik łąkowyTarczyca (Scutellaria)Zalecana dzienna dawka cynku w postaci pikolinianu cynku wynosi 30-50 miligramów dziennie.Pamiętaj jednak, że stosowanie cynku w dawce przekraczającej 100 miligramów dziennie może spowodować osłabienie odporności i działać niekorzystnie.FLAWONOIDY — ANTYOKSYDANTYFlawonoidy są bardzo skuteczne w leczeniu cukrzycy.Kwercetyna wyzwala wydzielanie insuliny i razem z innymi flawonoidami hamuje gromadzenie się sor-bitolu w tkankach i krwi.Flawonoidy podwyższają wewnątrzkomórkowy poziom witaminy C, co przeciwdziała nieprawidłowemu przenikaniu płynów do tkanek i powstawaniu wynaczynień podskórnych oraz, co może najważniejsze, wzmacniają układ odpornościowy.Chorzy na cukrzycę powinni zwiększyć ilość flawonoidów w diecie i przyjmować wyciągi z roślin bogatych we flawonoidy, jak wyciąg z czarnych jagód lub z nasion winogron.Ja sam przyjmuję codziennie 200 mg wyciągu z nasion winogron.Czosnek i cebula wykazują właściwości obniżania poziomu cukru we krwi.Uważa się, że powodująto zawarte w nich związki siarki.Te dwie rośliny z rodziny liliowatych poza obniżaniem poziomu cukru we krwi mają jeszcze dodatkowo korzystne działanie w cukrzycy, gdyż wzmacniaj ą odporność, obniżają poziom cholesterolu we krwi i usuwają z krwi zanieczyszczenia, co ma duże znaczenie w zapobieganiu powikłaniom tej choroby.ĆWICZENIA FIZYCZNENa zakończenie trzeba podkreślić, że każdy program leczenia cukrzycy powinien uwzględniać ważne ćwiczenia fizyczne.Aktywność fizyczna zwiększa wrażliwość na insulinę, a jednocześnie zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę.Towarzyszy temu poprawa tolerancji glukozy, a ponadto wykazano, że dzięki ćwiczeniom fizycznym obniża się poziom całkowitego cholesterolu i trój glicerydów we krwi, natomiast podwyższa poziom cholesterolu HDL („dobrego").Ćwiczenia fizyczne sprzyjają chudnięciu u chorych z nadwagą.Wreszcie ćwiczenia te zwiększają zawartość chromu w tkankach i wychwytywanie insuliny u chorych z cukrzycą insulinozależną.Można wnioskować, że liczne korzyści związane z uprawianiem ćwiczeń fizycznych są bezpośrednio związane z usprawnieniem metabolizmu chromu.JASKRAJaskra może występować w postaci ostrej i przewlekłej.Postać ostra stanowi prawdziwy przypadek nagły w medycynie - dochodzi do szybkiego wzrostu ciśnienia śród-ocznego (wewnątrzgałkowego) w gałce ocznej najczęściej w jednym oku.Pojawia się bardzo silny pulsujący ból oka i pogorszenie widzenia.Źrenica rozszerza się, aż staje się sztywna, dopóki nie zmniejszy się ciśnienie śródoczne.Do częstych objawów należą również nudności, wymioty oraz ogólne bardzo złe samopoczucie.Częściej występuje przewlekła postać jaskry.Do wzrostu ciśnienia śródoczne-go dochodzi tu stopniowo, przy czym w początkowym okresie choroby mogą nie występować żadne objawy.Dlatego w celu rozpoznania konieczne jest regularne mierzenie ciśnienia śródocznego.W chorobie tej dochodzi do stopniowej utraty wzroku, najczęściej w obwodowym polu widzenia, co przejawia się tzw.widzeniem lunetowym (tunelowym) [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wblaskucienia.xlx.pl