[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Napary z liści działają moczopędnie, lekko podnoszą ciśnienie krwi, powodują poronienia.W jemeńskiej medycynie ludowej ruty używa się do leczenia załamań nerwowych oraz do wywoływania opóźniającej się miesiączki.Dostępna w sklepach zielarskich i sklepach z potrawami regionalnymi.Uwaga: Nie wolno zażywać ruty podczas ciąży.RUTYNAGlikozyd, bioflawonoid, blisko spokrewniony z hesperydyną.Znajduje się w wielu roślinach, lecz najbogatszym jej źródłem jest gryka.Wzmacnia kruche naczynia włosowate i inne naczynia krwionośne, hamuje krwotoki wewnętrzne, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie w kończynach.Stosuje sieją także w leczeniu hemoroidów.Jest przeciwutleniaczem i zapobiega uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki.Jej działanie wzmaga witamina C.Dostępna w aptekach.Preparat Rutinoscorbin można kupić bez recepty.RYBYBardzo liczna gromada zmiennocieplnych zwierząt wodnych.Ciała ryb zawierają witaminy z grupy B i składniki mineralne, jak: jod, fluor, kobalt, wapń, magnez, fosfor, żelazo i miedź.Niektóre, np.dorsz i łupacz, praktycznie składają się z same-go białka: nie ma w nich węglowodanów, a tłuszcz stanowi zaledwie 0,1% masy.Pożywienie z ryb oceanicznych chroni przed wieloma chorobami, jak miażdżyca naczyń, choroby serca, nadciśnienie i nowotwory.Do chudych ryb, zawierających poniżej 5% tłuszczu, należą halibut, dorsz, łu-pacz, solą i okoń.Ryby tłuste, zawierające 5%-20% tłuszczu, to łosoś, makrela, śledź, sardynka i tuńczyk; są one także bogate w witaminy A i D.Ryby bytujące w zimnych wodach, w szczególności te należące do tłustych, stanowią zasobne źródło kwasów tłuszczowych omega-3 nienasyconych, które zmniejszają lepkość krwi, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.Pożywienie z ryb dobrze służy osobom cierpiącym z powodu artretyzmu, ponieważ kwasy omega-3 mają silne działanie przeciwzapalne.W rybach jest dużo jodu, który zapobiega zaburzeniom tarczycy i chroni przed nowotworami, a także zwiększa efekty odchudzania.Dzięki wysokiej zawartości choliny ryby nazywane są także „pożywieniem dla mózgu".Ryzykowne i niebezpieczne jest spożywanie ryb pochodzących z zanieczyszczonych wód.Zagrożeniemjest rtęć, która gromadzi się w ich organizmach.Ryby słod-kowodne mogą być zanieczyszczone odpadami przemysłowymi, pochodzącymi ze ścieków chemicznych, takimi jak chlorowcopochodne węglowodory.Wysoką wartość odżywczą mają także skorupiaki, które są pokarmem lekko strawnym.Zawierają dużo białka, mało tłuszczu i bogactwo niezbędnych składników mineralnych.Jednakże większość z nich, z wyjątkiem małży morskich, jest silnie zanieczyszczona.Ponieważ trudno wykryć zanieczyszczenia na podstawie wyglądu i smaku, należy kupować skorupiaki pochodzące z pewnych źródeł.RYŻZiarno zboża, które jest jednym z najważniejszych w świecie źródeł pożywienia.Stanowi podstawę diety ponad połowy ludności świata, z której większość zamieszkuje Azję, skąd ryż prawdopodobnie pochodzi.Roślina rozwija się w ciepłym, wilgotnym klimacie obszarów tropikalnych, a ziarno, w zależności od typu zboża, przybiera różne kształty.Naturalny ryż jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale niestety, proces przetwarzania pozbawia go większości tych składników.Tylko pełne ziarno brązowego ryżu jest zarówno odżywcze, jak i lekko strawne; ryż biały pod względem wartości odżywczej jest uboższy.Ryż, najmniej uczulające spośród wszystkich ziaren zbóż, jest dobrze tolerowany nawet przez dzieci i osoby dorosłe z zaburzeniami trawienia.Znany jest jako domowe lekarstwo na rozwolnienie, mdłości i cukrzycę.Zawarta w nim witamina B odżywia układ nerwowy i pomaga w leczeniu depresji.Ponieważ nie zawiera glutenu, stosują go ludzie z celiakią.Krótkie ziarno ryżu, o orzechowym smaku, bardziej zwartej konsystencji, lepiej oddziałuje w przypadku nerwowości i niepokoju niż ziarno długie, mniej lepkie.Ryż basmati jest lekko aromatyczny i ma lżejszą strukturę niż inne odmiany, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób z nadwagą.Dziki ryż, znany z korzystnego działania w przypadku dolegliwości nerek i pęcherza moczowego, pochodzi z Ameryki Północnej i bliżej spokrewniony jest z kukurydzą niż ryżem.Kiełki ryżowe stosuje się w przypadku złego trawienia i braku apetytu.RZEPARoślina z rodziny krzyżowych, warzywo bogate w witaminy A i C oraz minerały, takie jak: siarka, wapń, potas, sód i fosfor.Rzepa odtruwa organizm, alkalizuje krew, działa napotnie, pobudza wydzielanie śluzu i poprawia apetyt.Przynosi też ogólną poprawę samopoczucia w takich dolegliwościach, jak niestrawność, cukrzyca i żółtaczka.Rzepy używano tradycyjnie w Azji w leczeniu chorób płuc, bronchitu, astmy i zapaleniu zatok.Surowa rzepa ma dość nieprzyjemny zapach, ale znika on po ugotowaniu.RZEPIK (AGRIMONIA EUPATORIA)Bylina rosnąca dziko w Północnej Europie.Ma właściwości ściągające i przeciwzapalne.Zawiera taniny, które działają wzmacniająco na błony śluzowe jelita.Herbatka i napar z rzepiku mają zbawienny wpływ na narządy trawienne - żołądek, jelita, woreczek żółciowy i wątrobę, łagodzą także stany zapalne jelit spowodowane podrażnieniami i infekcjami.Naparu można używać do płukania gardła i jamy ustnej, a także w leczeniu biegunek.Dostępny w sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością.RZODKIEW (RAPHANUS SATIVUS)Roślina jednoroczna, uprawiana ze względu na bulwy.Je sieją na surowo i dodaje do sałatek.Ma właściwości ściągające i moczopędne, pobudza wydzielanie żółci.Rzodkiew, a także sok z niej, to sposób naszych babć na kaszel, reumatyzm i problemy z woreczkiem żółciowym.Oście, które zazwyczaj wyrzuca się, są bardzo pożywne, zawierają dziesięć razy więcej witaminy C niż korzenie.Są też bogate w wapń, żelazo, sód, fosfor, siarkę i potas.Jemeńska medycyna ludowa stosuje rzodkiew do usuwania kamieni nerkowych.Pół filiżanki soku ze świeżej rzodkwi każdego ranka na pusty żołądek usuwa nawet najbardziej uparte kamienie nerkowe.Organizm wydala je z moczeni [ Pobierz całość w formacie PDF ]