[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.RybyIch znaczenia w prawid"owej diecie profilaktycznej, zapo-biegajàcej zbyt szybkiemu starzeniu si´ i prowadzàcej dozdrowej d"ugowiecznoÊci, nie da si´ przeceniç.W mi´sieryb jest wiele sk"adników mineralnych: wap’, magnez,sód, potas, fosfor, a takÝe selen pierwiastek zapobiegajà-cy chorobom nowotworowym.Jedzenie ryb t"ustych (Êledê,makrela, "osoÊ, pstràg, tu’czyk) obniÝa poziom z"egocholesterolu, chroni przed chorobami serca i "agodzi pro-blemy z kràÝeniem.Powinno si´ je jadaç (gotowane lub du-szone bez t"uszczu) nie rzadziej niÝ dwa razy w tygodniu.- 113 -JogurtNaukowcy twierdzà, Ýe jogurt zapewnia wspania"e zdro-wie i d"ugowiecznoÊç.ObniÝa poziom cholesterolu, "agodzi stresy, podnosi od-pornoÊç organizmu oraz chroni Ýo"àdek przed zakaÝeniemi rakiem.Poza tym szklanka jogurtu zapewnia dzienne za-potrzebowanie na wap’.PieczywoG"ównà rol´ w racjonalnym Ýywieniu odgrywa pieczyworazowe, znacznie zdrowsze od bia"ego.Codzienna dieta po-winna byç bogata w b"onnik, zapobiegajàcy nieÝytowi jelit,rakowi jelita grubego, chorobom serca i cukrzycy.Zbawienne listkiNa to miano najbardziej zas"uguje czerwona herbata Pu--Erh z po"udniowej prowincji Chin, Yunnan.Badania pro-wadzone we Freiburgu, Heidelbergu i w ParyÝu dowiod"y,Ýe 3 5 filiÝanek dziennie naparu Pu-Erh wspomaga prac´wàtroby, obniÝa poziom cholesterolu, oczyszcza organizm,pobudza procesy trawienne i poprawia nastrój.Chi’czycy przypisujà herbacie aÝ dwadzieÊcia korzyst-nych dla zdrowia w"aÊciwoÊci.Jej dobroczynne dzia"aniepotwierdzajà teÝ wspó"czeÊni naukowcy: herbata oczysz-cza krew, regeneruje mózg, pobudza trawienie, pomagaprzy dolegliwoÊciach Ýo"àdkowych i wzmaga zdolnoÊçkoncentracji.Pestkowy zasilaczMigda"y zawierajà sporo witaminy E i duÝo witamin zgrupy B.Sà wprawdzie bardzo kaloryczne, ale dwa trzy- 114 -migda"y dziennie nie zaokràglà naszej sylwetki, natomiastbez wàtpienia uregulujà system nerwowy, zasilà mózg,usprawnià prac´ wàtroby, a do tego jeÊli jest taka potrze-ba z"agodzà kaszel.Witamina E to nie tylko postrachwolnych rodników, ale teÝ uznany przez medycyn´ eliksirm"odoÊci.Zdrowie pod "upinàMowa oczywiÊcie o orzechach, które zawierajà wiele sub-stancji odÝywczych.Najwi´cej w nich b"onnika, "atwoprzyswajalnego bia"ka i witamin: A, B, C i E.Poza tymorzechy bogate sà w mikroelementy, wap’, Ýelazo i ma-gnez.Dzia"ajà pozytywnie na organizm: regulujà poziomcukru we krwi, zapobiegajà chorobie wie’cowej, pobudza-jà prac´ mózgu i "agodzà stany depresyjne.Ale majà teÝwady sà ci´Ýko strawne, wysokokaloryczne, mogà byçprzyczynà zaparç.Dietetycy radzà zjadanie dziennie 10orzechów laskowych, bowiem szczególnie dobrze wp"ywa-jà na myÊlenie i prac´ mózgu.Najwi´cej selenu zawierajàorzechy brazylijskie.- 115 -KIELISZECZEK NA ZDROWIEKNie zamierzamy nikogo namawiaç do rozkoszowania si´alkoholem.Medycyna jest zgodna co do tego, Ýe wodaognista szkodzi i to nawet bardzo.Dlaczego wi´c juÝ odniepami´tnych czasów alkohol towarzyszy cz"owiekowi?Pewnie dlatego, Ýe z regu"y pozwala zapomnieç o troskach,pomaga si´ rozluêniç, poprawia nastrój to dobre stronykieliszka (choç niektórym, zw"aszcza kobietom, pomagasi´ roztkliwiaç nad swoim smutnym losem), ale jest i ta z"a ciàg"e naduÝywanie powoduje st"uszczenie i stany zapal-ne wàtroby i uszkadza serce, powodujàc arytmi´, nadci-Ênienie i niewydolnoÊç kràÝenia.Jednak odrobina dobrejnalewki albo czerwonego wina moÝe pomóc w róÝnych do-legliwoÊciach.Picie piciu nierówne.Czerwone jak krewKieliszek czerwonego wina do obiadu poprawia spalaniet"uszczów i podnosi poziom dobrego cholesterolu.Dzi´kizawartoÊci flawonoidów i antyutleniaczy nie dopuszcza dostopniowego zamykania si´ naczy’ wie’cowych.Czyli czer-wone wino nie tylko chroni przed rakiem, ale takÝe przedchorobami serca (100 ml wina z czerwonych winogrondziennie zmniejsza ryzyko chorób serca aÝ o 40 proc.).Po-twierdzajà to badania, przeprowadzone przez naukowców zUniwersytetu w Wisconsin.Tylko Ýe nie moÝna przesadzaç maksymalna dawka czerwonego wina nie powinna prze-kraczaç 200 ml dziennie (2 kieliszki).Zielarze zalecajà spoÝywanie nalewek, sporzàdzanych zodpowiednio skomponowanych zió" zalanych spirytusemlub wódkà.SpoÊród wielu przepisów na pyszne nalewkiwybraliÊmy kilka, których dzia"anie pomaga w osiàgni´ciud"ugowiecznoÊci, wi´c wzmacnia i oczyszcza organizm.- 116 -Dwa razy KTytu"owe dwa k to koniak (najlepiej ormia’ski, bo iprzepis stamtàd pochodzi) i kawon, czyli arbuz.Tylko tylepotrzeba, by przyrzàdziç nalewk´ oczyszczajàcà organizm,a szczególnie zalecanà w profilaktyce i leczeniu nerek.Arbuzy dok"adnie umyç, pokroiç w niewielkie kawa"ki(skór´ takÝe) i w"oÝyç do odpowiedniej wielkoÊci naczynia.Zalaç koniakiem (0,7 l), przykryç.Po 2 godzinach przelaçp"yn do garnka (i na kaÝdy litr dodaç 1 "yÝk´ soli i 4 "yÝkicukru).Podgrzewaç, dodajàc 2 zàbki czosnku, a do wrzàce-go wlaç 50 g octu [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]