[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ponadto znajdujące się w mleku witaminy A, D, Ki B2 są dobrze zrównoważone, l litr mleka dziennie zaspokaja w przybliżeniu cale zapotrzebowanie organizmu na wapń, fosfor i tłuszcz.Mleko jest całkowicie trawione w układzie pokarmowym -wyjątkiem są ludzie z nietolerancją laktozy.Jednakże mleko ma swoje wady.Zawiera mało witaminy C, żelaza i miedzi i coraz częściej uważane jest za źródło zanieczyszczeń szkodliwych dla zdrowia, gdyż mogą znajdować się w nim pestycydy, hormony, DDT, steroidy i antybiotyki (stosowane przeciw stanom zapalnym wymion u krów).Jest także powszechnie występującym alergenem i wiele osób, w tym dzieci, musi go unikać.Mimo to dla większości ludzi pozostaje wartościowym pokarmem, chociaż specjaliści w dziedzinie żywienia często zwracają uwagę, że dzienna porcja mleka powinna być mniejsza niż kiedyś zalecana.Mleka krowiego nie należy traktowaćjako dobrego substytutu mleka ludzkiego.W porównaniu z mlekiem matki zawiera ono zbyt mało witaminy A, Bj i E, a minerały znajdujące się w nim pozostają w innych proporcjach.W mleku krowim jest więcej białka i większe są drobiny tłuszczu, co potrzebne jest cielętom, ale nie jest dobre dla dzieci ludzkich.Inny równieżjest rodzaj laktozy zawarty w mleku krowim (alfa laktoza); nie pobudza ona wzrostu flory bakteryjnej w jelitach dziecka tak jak laktoza zawarta w mleku matki (beta laktoza).Niemowlęta lepiej tolerują mleko kozie, gdyż jego formuła jest lepiej dostosowana do potrzeb dziecka.I to mleko lekarze od czasów Hipokratesa zalecają dzieciom i rekonwalescentom.W porównaniu z krowim mleko kozie jest łatwiejsze do strawienia, zawiera mniej białka, mniejsze drobiny tłuszczu, nieco więcej wapnia i witaminy A i prawie dziesięć razy więcej fluoru, wpływającego na silną budowę kości i zębów.Mleko to często podaje się dzieciom z alergią lub tym, które nie tolerują mleka matczynego.Chociaż konsumpcja mleka koziego stanowi zaledwie 3% ogólnej konsumpcji mleka, 70% jego światowej podaży wypija ludność Azji i Afryki.MNISZEK (TARAXACUM OFFICINALE)Znany także jako mlecz i dmuchawiec - bylina o jaskrawo żółtych kwiatach, rośnie dziko w całej strefie klimatu umiarkowanego.Roślina ta - od korzenia po kwiaty -jest bogata w składniki odżywcze, ponadto ma działanie wzmacniające, moczopędne i łagodnie przeczyszczające.Napary z mniszka pobudzają wydzielanie żółci, a także łagodzą objawy żółtaczki i kamicy nerkowej.Przynoszą też ulgę w obrzękach i oczyszczają organizm z trucizn.Ze świeżych młodych liści, zbieranych jeszcze przed rozwinięciem kwiatów, można przyrządzać sałatki lub wyciskać sok.Dostępny w postaci herbadu w sklepach ze zdrową żywnością.MOLIBDEN (MO)Pierwiastek metaliczny, w organizmie ludzkim występuje śladowo.Bogate w molibden jest surowe pożywienie.Wchodzi on w skład kilku ważnych enzymów.Chroni zęby przed próchnicą, przeciwdziała niedokrwistości, sądzi się również, że zabezpiecza przed nowotworem przełyku; poprawia potencję u starszych mężczyzn.Ponieważ mielenie pełnego ziarna oraz rafinowanie cukru powodują utratę większości zawartego w tych pokarmach molibdenu, dieta na nich oparta może spowodować niedobory.Najlepszym naturalnym źródłem molibdenu są rośliny strączkowe, pełne ziarno zbóż, ciemnozielone liście warzyw liściastych.Zrównoważona dieta powinna zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek.MORELEPopularne owoce sezonowe, które dojrzewają w czerwcu i w lipcu, pochodzące z Chin.Dojrzałe morele są wspaniałym źródłem witaminy A i potasu.Spożywanie moreli zaleca się w przypadku dolegliwości ze strony płuc.Owoce te zawierają także duże ilości miedzi i kobaltu i dlatego wspomagają leczenie anemii.Znajduje się w nich także sporo wapnia, krzemu, fosforu i witaminy C.Uwaga: Należy zachować umiar w jedzeniu moreli podczas ciąży i w przypadku biegunek.MUSZKATOŁOWIEC (MYRISTICA FRAGRANS)Wiecznie zielone drzewo tropikalne, pochodzące z Moluków, obecnie uprawiane w Indonezji, Indiach Zachodnich, Brazylii, Indiach i na Cejlonie ze względu na pachnące nasiona, używane jako przyprawa kuchenna, nazywana też gałką muszkatołową.Zmielone nasiona poprawiają apetyt, pobudzają trawienie i likwidują wzdęcia.Są też lekkim halucynogenem.Gałka muszkatołowa w postaci całych lub zmielonych nasion jest dostępna w sklepach spożywczych.Uwaga: Używanie gałki muszkatołowej w ilościach większych niż do przyprawiania potraw może być niebezpieczne.Objawami przedawkowania są bóle żołądka, zawroty głowy i halucynacje.MYSZOPŁOCH (RUSCUS ACULEATUS)Wiecznie zielony krzew z rodziny lilio waty ch.Jego kłącze ma właściwości lecznicze dzięki wysokiej zawartości substancji czynnych - alkaloidów.Działają one przeciw-zapalnie i obkurczają naczynia krwionośne.W tradycyjnej medycynie stosowano tę roślinę zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do leczenia chorób żył (żylaków, hemoroidów).Napary z kłącza są skuteczne w leczeniu żółtaczki, podagry, obrzęków.Kapsułki są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.Suszone kłącze można kupić w sklepach zielarskich, stanowi też składnik mieszanek ziołowych.NNAC (N-ACETYLOCYSTEINA)Silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.Wzmacnia odporność na choroby przez zwiększanie ilości komórek układu odpornościowego we krwi.Zwalcza także wirusy i dlatego badano jego możliwości hamowania rozwoju wirusa HIV.Zazwyczaj zaleca się NAC w przypadku bronchitu.Wiadomo także, że jako substancja zawierająca siarkę oczyszcza wątrobę z toksyn i wspomaga jej funkcjonowanie.Preparaty NAC dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach.NAPROMIENIOWYWAME ŻYWNOŚCIPoddawanie żywności działaniu silnego promieniowania gamma, pochodzącego z izotopów kobaltu 60 i cezu 137.Napromieniowywanie służy konserwowaniu żvwności.Zaczęto je stosować w 1963 roku w USA, kiedy to wydano zezwolenie na poddanie promieniowaniu pszenicy i mąki pszennej.Głównym celem bvta ochrona przed insektami i zarazkami oraz zahamowanie kiełkowania.Później zaczęto napromieniowywać inne rodzaje żywności: ziemniaki, rośliny przyprawowe, zioła (herbaty), wieprzowinę, drób, owoce i warzywa [ Pobierz całość w formacie PDF ]