RSS


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Najczęściej do celów leczniczych wykorzystujemy przyziemne liÅ›ciewyrosÅ‚e w pierwszym roku wegetacji roÅ›liny, które pozyskujemyw ciÄ…gu lata.U roÅ›lin starszych w okresie zakwitania Å›cinamy górneczęści pÄ™dów.Zarówno liÅ›cie, jak i ziele suszymy w suszarniachnaturalnych w miejscach zacienionych i przewiewnych.PioÅ‚un przede wszystkim zwiÄ™ksza wydzielanie soków trawiennych(wÄ…troby, trzustki, jelit i żoÅ‚Ä…dka), poprawia przyswajanie pokarmów,dziaÅ‚a rozkurczowo na caÅ‚y przewód pokarmowy, wykazuje teżwÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci moczopÄ™dne i przeciwrobacze.Napar pioÅ‚unowy.1 Å‚yżeczkÄ™ rozdrobnionego ziela lub liÅ›ci zalewamyszklankÄ… wrzÄ…cej wody i trzymamy 20 minut pod przykryciem.Poprzecedzeniu pijemy 1 Å‚yżkÄ™ stoÅ‚owÄ… co 2 godziny przed posiÅ‚kamiprzez tydzieÅ„ dla poprawy trawienia i przyswajania pokarmów.Wino pioÅ‚unowe.5 Å‚yżek rozdrobnionego ziela zalewamy 150 gwódki czystej, pozostawiamy w butelce przez dobÄ™, dolewamy butelkÄ™66 biaÅ‚ego wytrawnego wina, odstawiamy na nastÄ™pne 24 godzinyi przesÄ…czamy.Pijemy po 1 Å‚yżeczce od herbaty 3 razy dziennie przedposiÅ‚kiem dla pobudzenia apetytu.Nalewka pioÅ‚unowa.5 Å‚yżek rozdrobnionego ziela zalewamy 1/41 spirytusu i odstawiamy na tydzieÅ„.Dobrze jest butelkÄ… raz dzienniemocno wstrzÄ…snąć.Pijemy 10 20 kropli w kieliszku wody na godzinÄ™przed posiÅ‚kiem 3 razy dziennie dla pobudzenia soków trawiennych.Uwaga! PioÅ‚un zażywany w zbyt dużych dawkach i przez zbyt dÅ‚ugiokres może dziaÅ‚ać nawet trujÄ…co (ze wzglÄ™du na zawartość tujolui tujonu).Wielu zielarzy twierdzi, że leków z bylicy nie należystosować dÅ‚użej niż przez 1 miesiÄ…c.Niestosowanie siÄ™ do tych zaleceÅ„może powodować zawroty, bóle gÅ‚owy, omdlenia, a nawet atakiepileptyczne.Pod żadnym pozorem nie wolno podawać przetworówz tej roÅ›liny kobietom w okresie ciąży, gdyż nierozsÄ…dnym po­stÄ™powaniem można wywoÅ‚ać nawet poronienie.Lecznicze wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci pioÅ‚unu doceniane byÅ‚y już w Å›redniowieczu,również w Polsce (o innych krajach już wspominaÅ‚em).Jako przykÅ‚ad zacytujÄ™ fragmenty dotyczÄ…ce tego zioÅ‚a z zielnikaz 1556 roku opracowanego przez Hieronima SpiczyÅ„skiego, lekarzakróla Zygmunta Augusta:  %7Å‚oÅ‚Ä…dek zimny rozgrzewa, także wÄ…trobÄ™osÅ‚abionÄ… posila.Chęć do jedzenia utraconÄ… pobudza, bÄ…dz sok bÄ…dzproch z winem albo piwem, albo miodem, albo polewkÄ… jakÄ…kolwiek,albo z ciepÅ‚Ä… wodÄ… używany.Krew w żyÅ‚ach poleruje, czyÅ›ci odzagnicia i od skazy zachowuje.Dychawicznym jest ratunkiem, wolneim tchnienie czyniÄ…c.(.) W melancholii woda z warzonego pioÅ‚unujest użytecznym trunkiem.(.) GÅ‚uchotÄ™ oddala pioÅ‚un w winiewarzony, parÄ… ciepÅ‚o w uszy lejkiem puszczajÄ…c.(.) Komary i innechrobactwa z komory i gmachów wygania, z wieczora nim kadzÄ…c.(.) PszczoÅ‚y pioÅ‚un precz odgania, przeto miÄ™dzy ulami ani w pobliżunie ma być miany.(.) Owoc z drzewa na piÄ™trach na spichlerzach odgnicia i skazy zachowuje, podÅ›cielajÄ…c go i czÄ™sto go na nim zruszajÄ…c".Od setek lat pioÅ‚un miaÅ‚ zastosowanie przy produkcji wermutu,likierów i wódki pioÅ‚unówki zwanej absyntem, szczególnie rozpo­wszechnionej we Francji, Szwajcarii romaÅ„skiej i we WÅ‚oszech.ZewzglÄ™du na szkodliwość dla zdrowia przy piciu w nadmiarze (drżenierÄ…k, ból gÅ‚owy, omdlenia) wyrób tego napoju alkoholowego weFrancji i kilku innych krajach jest zakazany.W Bawarii dawniejużywano pioÅ‚unu przy produkcji piwa.stosujÄ…c go zamiast chmielu.Odrobina suchych, starannie rozkruszonych liÅ›ci tej roÅ›liny może siÄ™przydać w naszej kuchni  można dodać je w maÅ‚ych iloÅ›ciach doróżnych miÄ™s pieczonych, a także do naleÅ›ników i omletów.67 Cebula zwyczajna(AÅ‚lium cepa L.)Inne nazwy: dymka, skulibaba, cebula ogrodowa.Angielska: Onion.Francuska: Oignon.Niemiecka: Zwiebel.Rosyj­ska: Auk repczatyj.Ta prastara jarzyna znana byÅ‚a i uprawiania od tysiÄ…cleci.NaprzykÅ‚ad za czasów faraona Ramzesa II (1292 1234 r.p.n.e.)wysiewano jÄ… masowo na obrzeżach dużych miast.Znajduje siÄ™ też naczoÅ‚owym miejscu w spisie żywnoÅ›ci dla ciężko pracujÄ…cych niewol­ników, budowniczych piramid.Ale, co ciekawe, w starożytnym Egipcie nie wolno byÅ‚o jadaćcebuli w radosne dni Å›wiÄ…t narodowych  bo wyciskajÄ…c Å‚zy z oczuczynić by mogÅ‚a je bardzo smutnymi.NiegdyÅ› cebula byÅ‚a pokarmem powszednim  gotowana w oso-lonej wodzie stanowiÅ‚a codzienne pożywienie najbiedniejszych ludzi,przede wszystkim w Azji Zrodkowej, Azji Mniejszej i w krajach basenuMorza Zródziemnego.Jako kuchennÄ… przyprawÄ™ i jako zioÅ‚o cenimyjÄ… od wieków również w Polsce.Oto w starych zapiskach gospodarskich czytamy m.in.:  Cebulawyciska Å‚zy z oczu, lecz jest doskonaÅ‚ym Å›rodkiem odżywczo-lecz-niczym.PeÅ‚nowartoÅ›ciowe skÅ‚adniki cebuli to: żelazo, krzemieÅ„, siarka,fosfor, sole wapienne, olej; dlatego powinno jej siÄ™ spożywać jaknajwiÄ™cej w stanie surowym  smażona, pieczona, gotowana traciwiele skÅ‚adników odżywczych".RoÅ›lina pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Afganis­tanu, Iranu i Turcji, a być może jej przodkiem jest gatunek Alliumoschanii, wystÄ™pujÄ…cy do dzisiaj w stanie naturalnym w Azji Zrodkowej.W każdym razie do Europy cebulÄ™ sprowadzili Grecy i Rzymianie.Jest roÅ›linÄ… dwuletniÄ…: w pierwszym roku wytwarza pÅ‚ytko podziemiÄ… pojedynczÄ… cebulÄ™, w której gromadzi substancje zapasowe,dopiero zaÅ› w drugim kwitnie i owocuje.(Liczne zielonkawobiaÅ‚ekwiaty o dÅ‚ugich szypuÅ‚kach zgrupowane sÄ… w kulistym kwiatostanie).Uprawiamy jÄ… z nasion lub z tzw.dymki, tj.drobnych cebulekpochodzÄ…cych z letniego siewu, zebranych jesieniÄ… i przechowanychprzez zimÄ™ w odpowiedniej temperaturze [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • wblaskucienia.xlx.pl